Ken de grootste risico’s in magazijnen
De veiligheid vergroten betekent in eerste instantie bewust worden van de risico’s. Wie de risico’s immers niet kent, kan ze ook niet vermijden. Wist u bijvoorbeeld dat vier op de tien ongevallen in een magazijn veroorzaakt wordt door een aanrijding tussen een magazijntruck en een voetganger? En dat vallende ladingen (bijvoorbeeld een pallet dat van de vork glijdt) verantwoordelijk zijn voor zes procent van de ongevallen?
De eerste stap bij het vergroten van de veiligheid in magazijnen is dus altijd het in kaart brengen van risico’s. CGVM, een initiatief van onder meer BMWT, heeft bepaald dat met name de volgende locaties in een magazijn veiligheidsrisico’s met zich meebrengen:
- Gangen tussen stellingen
- Stellingen
- Laadperrons
- Loop- en rijpaden en dan met name kruisingen
- Acculaadstations
- Buitenterreinen
- In- en ompakstations
- Entresols
- Tips om de veiligheid in het magazijn te verbeteren
Nadat per locatie de grootste risico’s in kaart zijn gebracht, kunt u deze actief gaan mitigerendoor specifieke aanpassingen te doen en door gebruik te maken van bijvoorbeeld markeringenen veiligheidsinstructies. Implementeer daarnaast de volgende vier algemene maatregelen om ervoor te zorgen dat uw magazijn een veilige werkplek is:
- Werken met veilige magazijntrucks
- Training van medewerkers
- Optimaal onderhoud van trucks en magazijninrichting
- Veilige verkeersregeling in magazijnen
Werk met veilige trucks
Bij ruim de helft van alle ongevallen in magazijnen is een heftruck of ander soort magazijntruck betrokken. Zoals gezegd gaat het hierbij in het overgrote deel van de gevallen om aanrijdingen met een voetganger. Deze aanrijdingen zijn vrijwel altijd te voorkomen doorte werken met magazijntrucks die zelf optimaal zichtbaar zijn én een goed zicht rondom te truck bieden aan de bestuurder. Onze heftrucks en reachtrucks zijn wat dat betreft een perfecte oplossing, dankzij het ongeëvenaarde 360°-zicht en de geavanceerde licht- en geluidsignalen.En omdat ze daarnaast uitgerust zijn met tal van slimme rijhulpsystemen, zoals een Sensitive Drive System (SDS) en Intelligent Cornering System, bieden ze bestuurders en andere medewerkers optimaal controle en veiligheid.
Zorg voor goed getrainde medewerkers
Misschien nog wel meer dan goed materieel zijn goed getrainde medewerkers een voorwaarde voor een veilige werkvloer. Een gedegen opleiding voor bestuurders wordt dan ook verplicht gesteld door de arbeidsinspectie en verzekeringsmaatschappijen. Zorg er dus in ieder geval voor dat chauffeurs van uw trucks in het bezit zijn van de juiste certificaten, zoals een reachtruck certificaat of een EPT certificaat. Meer weten over trainingen voor magazijnmedewerkers? Bekijk dan hier ons aanbod trainingen en cursussen.
Optimaal onderhoud van trucks en magazijninrichting
Naast het periodiek behalen van de nodige certificaten voor medewerkers, verplicht de wet het periodiek laten keuren van voertuigen en magazijninrichtingen. Goed onderhoud is hiervoor uiteraard van groot belang. Bij Mitsubishi heeft u wat dit betreft nergens meer omkijken naar. Indien u wenst nemen wij zowel het preventieve onderhoud als de nodige reparaties uit handen en zorgen wij ervoor dat uw trucks altijd voorzien zijn van een geldige BMWT-keuring.
Veilig verkeer in het magazijn
Net als buiten op de weg staat of valt de veiligheid in uw magazijn bij het goed organiseren van het verkeer. Dat begint met signaleringen om looppaden en werkplekken te scheiden van de rijpaden van magazijntrucks. Maak dus met afscheidingen en tekens op de vloer duidelijk wie waar hoort, en welke richting gevolgd moet worden. Houd er daarnaast rekening mee dat hoge, volle stellingen het zicht om hoeken ernstig kunnen beperken. Door te werken met bolle spiegels of camera- en videosystemen kan het zicht verbeterd worden en gevaarlijke situaties worden vermeden.
Veiligheid op de werkplaats verankeren in de bedrijfscultuur
Bedenk daarnaast dat het creëren van een veilige werkplek geen kwestie is van enkele eenmalig aanpassingen, maar dat dit een doorlopend proces is. Om een werkplek echt veilig te maken én te houden, is het daarom van belang dat veilig werken wordt verankerd in de bedrijfscultuur. Op die manier zorgt u ervoor dat alle medewerkers gemotiveerd zijn om veilig te werken en elkaar ook aanspreken op het moment iets niet goed gaat. Concrete manieren omdit te doen zijn bijvoorbeeld het opnemen van veiligheidscompetenties in het functieprofiel en het opstellen van verplichte checklists voor onderhoud en werkvoorbereiding. Maak medewerkers ook zelf verantwoordelijk voor de veiligheid in het magazijn en sta open voorhun oplossingen en ideeën.