<img src="https://queue.simpleanalyticscdn.com/noscript.gif" alt="" referrerpolicy="no-referrer-when-downgrade">
Skip to content

Handmatige vs. elektrische pallettrucks: wat is het verschil?

Pallettrucks vindt u in vrijwel elk magazijn en distributiecentrum waar goederen verplaatst worden. Het zijn dan ook onmisbare machines die voor veel tijdswinst zorgen. Er zijn grofweg twee hoofdtypen: handmatige pallettrucks én elektrische pallettrucks. Wat de verschillen zijn en wanneer u welke truck gebruikt, leest u in dit artikel.

Over pallettrucks

Pallet trucks hebben een kenmerkende vork aan de voorkant, waarmee ze onder een geladen pallet rijden. Vervolgens tillen ze dit op en brengen het naar de gewenste locatie. Pallettrucks bieden een super handige en ‘goedkope’ manier om goederen te verplaatsen binnen een magazijn of distributiecentra.

Er zijn twee hoofdtypen pallettrucks: hand pallettrucks en elektrische modellen. Handmatige pallettrucks worden aangedreven door de fysieke inspanning van de operator, terwijl elektrische pallettrucks gebruik maken van een elektromotor en hydraulisch systeem. Beide hebben hun eigen voor- en nadelen qua krachtinspanning, laadvermogen, snelheid, efficiëntie, duurzaamheid en veiligheid.

De 6 verschillen tussen elektrische en handmatige pallettrucks

Naast het benoemen van de verschillen, leest u in dit hoofdstuk in wat voor situatie welke truck gewenst is. Mocht u toch moeite hebben met het kiezen, staan onze experts klaar voor een consult.

1. Krachtinspanning

Een van de grootste verschillen is de vereiste krachtinspanning van de operator. Handmatige pallettrucks vereisen (minimale) fysieke inspanning om te rijden en te heffen. Dit kost meer menselijke energie en werkt minder snel. Elektrische pallettrucks daarentegen maken gebruik van een elektromotor en hydraulisch systeem, waardoor er amper menselijke inspanning nodig is.

2. Laadvermogen

Handmatige pallettrucks zijn doorgaans ontworpen voor kleinere ladingen en hebben meestal een lager laadvermogen, meestal tot 2,5 ton. Elektrische pallettrucks kunnen zwaardere ladingen aan, met een laadvermogen dat kan oplopen tot 3 ton. Hoewel daar niet super veel verschil in zit, is het wel iets om rekening mee te houden.

3. Snelheid en efficiëntie

Elektrische pallettrucks zijn sneller en efficiënter in het verplaatsen van goederen over langere afstanden. Handmatige pallettrucks zijn trager en minder efficiënt, vooral over langere afstanden en met veel stops en starts. Dit komt simpelweg omdat u met een handmatige truck moet lopen en een elektrische door het magazijn rijdt.

4. Veiligheid

Elektrische pallettrucks verlagen de kans op blessures en ander fysiek ongemak bij personeel. De juiste bediening is voldoende om de pallettruck uitstekend te laten functioneren. Bij handmatige pallettrucks is er een groter risico op (over)belasting en fouten door de manuele bediening.

5. Kosten

Hoewel de aanschafkosten van elektrische pallettrucks hoger zijn, hebben ze vaak een langere levensduur én werken ze efficiënter. Daarnaast werkt het veiliger en duurzamer. Met andere woorden: in veel gevallen is een elektrische pallettruck de moeite waard. De keuze hangt echter af van factoren zoals de grootte van het magazijn, de afstanden, de ladinggewichten en het budget.

6. EPT-certificaat

Een certificaat voor het bedienen en rijden op een elektrische pallettruck is niet verplicht, maar wel gewenst. Het vergt namelijk een stuk meer kennis dan het bedienen van een handbediende pallettruck. Vanwege de veiligheid is dit eigenlijk een must. Bij Mitsubishi bieden we trainingen aan om zo goed mogelijk gebruik te maken van onze machines.

Verschillende soorten elektrische pallettrucks

Hoewel het lijkt alsof er slechts twee pallettrucks zijn – handmatig en elektrisch – zijn er binnen de elektrische exemplaren verschillende soorten:

Met andere woorden: u kunt kiezen voor een elektrische pallettruck waar u naast loopt, op staat of op zit. Meer over de functies van EPT’s, leest u in deze blog.

Pallettruck kopen?

Wanneer u één of meer pallettrucks nodig heeft, is het voor te stellen dat een keuze maken best lastig kan zijn. Er zijn immers verschillende modellen in verschillende prijsklassen. Daarom raden we aan advies met ons op te nemen voor een uitgebreid consult. Daarin gaan we in op uw situatie en behoeftes en komen van daaruit met een passend voorstel. Enthousiast? Neem direct contact op met onze experts.